KEHOP-1.2.1-18-2018-00105

Klímastratégia kidolgozása és szemléletformáló klímakampány SZARVAS, CSABACSŰD ÉS HUNYA TELEPÜLÉSEKEN

 

 

Első mérföldkövéhez érkezett Szarvas, Csabacsűd és Hunya klímaprojektje

A Szarvas Város Önkormányzata által vezetett 3 település konzorciumának KEHOP-1.2.1-18-2018-00105 Klímastratégia kidolgozása és szemléletformáló klímakampány SZARVAS, CSABACSŰD ÉS HUNYA TELEPÜLÉSEKEN c. projektje 2020. és 2022. között a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 9.909.581 Ft támogatási keretösszeggel. A megvalósítási időszak felénél a projekt elérkezett első mérföldkövéhez, az első 12 hónap alatt számos klímatudatosságot és szemléletformálást elősegítő tevékenység megvalósítását tudhatja maga mögött.

A projekt a Zöld Szarvas fantázianevet kapta, így hivatalos aloldala, illetve Facebook oldala is ezen a néven fut, ahol számos hasznos információ, cikk, hasznos link kerül közzétételre hétről-hétre a klímaváltozásról és a klímakatasztrófa elleni fellépési lehetőségekről.

A projekt az egy év alatt több helyi rendezvényen is megjelent elsősorban a lakosságot célzó szemléletformáló programmal. Először 2021. júniusban, egy helyi zenés-táncos eseményen volt jelen klímastandjával, gyermekeknek szóló játékos feladatokkal és a projekt Klímavándor kiállításával.

A Klímavándor kiállítás 6 db szemléletes roll-upon mutatja be a klímaváltozás okait, következményeit és hogy mit is tehetünk mi Földünk jövője érdekében. A kiállítás a projekt végéig összesen 22 intézményhez jut el a három településen.

A projekt a szarvasi Szilvanapokon is több fronton jelen volt. A három napos rendezvény során 2 klímaakcióval várták a projektben dolgozó szakértők az érdeklődő lakosságot konzultációs lehetőséggel, klímatotóval. Az akciók célja elsősorban az volt, hogy a lakosság megismerje klímavédelmi lehetőségeit, felmérhesse tudását és feltehesse a témával kapcsolatos kérdéseit. Az akciók mellett a Kölyökudvarban interaktív, klímatudatos szemléletre nevelő, kreatív, játékos foglalkozásokkal vártuk a legkisebbeket, illetve a rendezvényen is lehetőség volt a vándorkiállítás megtekintésére.

A lakosság és a projektben résztvevő három önkormányzat dolgozói sem maradtak ki a szemléletformáló programokból. 2021. május végén megrendezett önkormányzati workshopon, Szarvas, Csabacsűd és Hunya Önkormányzatának munkatársai és intézményi dolgozói elmondhatták, milyen fő éghajlatváltozással összefüggő problémákat látnak településeiken, kik a fő szennyezők, mik a klímaváltozás már érzékelhető hatásai és mi lenne a megoldás ezek kezelésére. Az önkormányzati dolgozóknak szervezett programok itt nem értek véget, júniusban a három önkormányzat és intézményeinek munkatársai Szekszárdra látogattak, ahol egy civil szervezet és az önkormányzat jóvoltából előadások és személyes bejárás során is megismerhették Szekszárd klímavédelmi tevékenységeit.

A projekt keretein belül készül a települések közös Klímastratégiája, melynek egyeztetési verziója október végéig elkészült. A stratégia véglegesítése előtt a dokumentum készítői az önkormányzattal, a lakossággal és a megyei klímaplatformmal is konzultálni fognak az esetleg javaslataikról, amit a végső dokumentumba beépítenek.

További információ kérhető: Prievaráné Mácsár Eszter projektmenedzsertől, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Nyomtatás  

Hivatali kapu

Szarvasi Polgármesteri Hivatal
Hivatali kapu rövid neve:
SZARVASPH
KRID: 300060755


Szarvas Város Önkormányzata
Hivatali kapu rövid neve:
SZVO
KRID: 754234390

Kapcsolat

hivatal (@) szarvas.eu

+36 - 66 / 311 - 122

+36 - 66 / 210 - 063

5540 Szarvas, Szabadság út 36.